A konzol-organik.hu sütiket (cookie-kat) használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor a webáruházban jársz. A “Rendben” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a sütikről Adatkezelési tájékoztatóban és az ÁSZF-ben találsz.
Termékek Menü

Sheavaj – Afrika aranya

Ha nem szeretnénk kőolajjal kényeztetni magunkat, hidratálás címén propilén-glikollal teletömni a pórusainkat, esetleg hanyagolnánk a szteroidokat az ekcémánk kezelésekor, vagy egyszerűen csak szeretnénk, ha szép és puha lenne a bőrünk, akkor íme egy lehetséges alternatíva: Sheavaj!

Tartalom:

 

A termő matuzsálem, a sheafa, vagy karitéfa

Botanikája:

Tudományos nevén:

  • Butyrospermum parkii,
  • Vitellaria paradoxa,
  • Butyspermium paradoxa.

Hétköznapi nevén shea, vitellaria vagy karité a Sapotaceae családba tartozó fa.

Általános neve sí yiri (“shea tree”) Bamanában Mali nyelven. Ez az angol szó eredete, és helyesen kiejtve valójában sí. A fát gharit-nek hívják Szenegálban wolof nyelven, amiből a francia karité megnevezés származik.

A fát a Butyrospermum nemzetségbe sorolták, ez “vajas magot” jelent. A parkii név Mungo Park előtti tisztelgés, aki sokat tanulmányozta a fát, mialatt felfedezte Szenegált. A binominális nomenklatúra szerint pedig neve Vitellaria paradoxa, ami a legelterjedtebb hivatalos megnevezés.

Afrikában honos és helyileg Maliban, Kamerunban, Kongóban, Cote d’Ivoreban, Ghánában, Guineában, Togoban, Nigériában, Szenegálban, Szudánban, Burkina Fasoban, Ugandában fordul elő. A shea gyümölcse vékony, fanyar, tápláló húsa egy relatív nagy, olajban gazdag magot ölel körül, amelyből a sheavajat vonják ki. A sheafát szentként tartják nyilván, és nagy hagyománya van Afrikában.

Termesztésnél extenzív körülményekre kell gondolnunk, a sheafa Nyugat- Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól, északra Szudánig terjed, az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig. 19 államban fordul elő az afrikai kontinensen, amik név szerint: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Etiópia, Ghána, Guinea Bissau, Cote d’Ivore, Mali, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Szudán, Togo, Uganda, Kongói Demokratikus Köztársaság, Guinea.

 

Ami nekünk fontos: a sheadió

sheadió

A fa 10-15 éves kora után kezd csak teremni, de még matuzsálemként, 200 éves korában is hozza csonthéjas termését, amelynek tulajdonképpen a magját nevezik diónak.

Termési csúcsát 20-30 éves korában éri el.  A gyümölcsök nagyobb szilvaméretűek, és 4-6 hónapig érnek. Egy átlagtermés 15-20 kg. A friss gyümölcs optimális esetben meghaladhatja a 45 kg-ot is. Egy kg friss gyümölcsből hozzávetőleg 400 gramm szárított termés nyerhető.

A shea termésének minden részét felhasználják, a gyümölcshús ehető, a levelek, a gyökér és a kéreg gyógyítási célra használatos. Fáját és a dió héját fűtőanyagként alkalmazzák, a dióból vaj készül, amivel kereskedhetnek is.

 

Sheavaj – Afrika aranya

A leszüretelt gyümölcsök 60-70%-os zsírtartalommal rendelkeznek, amely kinyerés után egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, és vajnak hívják.

Érdekesség: Afrikában a vajat nemcsak főzésre és bőrápolásra használják, hanem még házaikat is vízhatlanítják, világítanak vele.

A sheavaj a növényi zsírok közé sorolható. Ezek jellemzője hogy a magvakban a zsírtermészetű vegyületek (lipoidok) különböző anyagok keverékei. A melegövi növények termései (kakaófa, kókuszpálma) általában magas olvadáspontú zsírokat tartalmaznak (nagyobb mennyisében vannak bennük a telített savak, így a stearinsav és palmitinsav észterei). A tulajdonképpeni zsírokon kívül nagy jelentőségük van az egyéb zsírszerű, ún. lipoid anyagoknak, amelyek legfontosabb képviselője a lecithin. Ez utóbbi fontos szerepet tölt be a növényi sejtek határhártyáinak felépítésében.

 

Több mint fair trade: afrikai falusi termék

A sheavaj-készítésnek elsősorban a nők szempontjából van óriási jelentősége, mert azon ritka foglalatosságok közé tartozik, ami az ő kiváltságuk, így önálló jövedelmet szerezhetnek vele, ami tudjuk, milyen érték a fekete kontinensen. A szűz kéz által készült sheavaj különösen megbecsült.

 

A sheavaj készítése tradicionálisan:

A sheavajat hagyományosan asszonyi közösségekben készítik.

a tradicionális sheavaj készítése

  • A sheadiót összegyűjtik és meghámozzák.
  • Megszárítják.
  • Kézzel összetörik vagy ledarálják.
  • Az őrleményt vízzel felengedik, és a pasztát tűzön felmelegítik.
  • Miután a zsír feljött a tetejére, lefölözik, kihűtik.

A késztermék: a kozmetikában használt tradicionális sheavaj, amely a fehér különböző árnyalatait öltheti, a sárgástól, a zöldesig.

A tradicionális módszerrel készített vajak mellett készülnek hidegen préselt karitévajak is, amelyeket előkészítés után préselnek, majd hordóba töltenek.

 

A sheavaj összetétele

A sheavaj különlegessége elszappanosíthatatlan összetevőiben rejlik: 75% triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, vitamin E, A, béta-karotin és allantoin. Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket. A shea allantointartalma azért kiemelkedő, mert 8-11% között van, szemben más olajak, pl. az olívaolaj 1,2%-os tartalmával.

Telített és telítetlen zsírsavai a következő arányban fordulnak elő benne:

  • Telített zsírsavak 51,5%
  • Egyszeresen telítetlen zsírsavak 42,7%
  • Többszörösen telítetlen zsírsavak 5,8%

A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a sheavaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav a domináns.

 

100% Organikus Sheavaj - 100ml

Kosárba

Konzol Natúrkozemtikumok

 

 

A sheavaj és a hagyományok

Hagyományok

Az afrikai Burkina Faso-ban a gyermekek bőrének sheavajas masszírozása hosszú időre visszanyúló hagyomány, amely tradíció anyáról leányra száll: a baba bőre táplált és sima lesz. A mágikus vaj a baba születésétől fogva nélkülözhetetlen.

Az afrikai nők mint komplett szépségkúrát használják: az arc, a test és a haj ápolására. A mamák használhatják a terhesség ideje alatt és után a csíkok halványítására. Gazdag és krémes állaga könnyen masszírozható, mindennap használható készítmény.

 

Minőség

Egy hozzáértő rögtön meg tudja állapítani a sheavaj minőségét annak tapintásáról, állagáról, színéről.

A karitéfa egész évben terem, de általában évente két-három alkalommal szüretelik. Az elkészült sheavaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a sheadiót melyik évszakban és tájon szüretelték.

A sheavaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, valamint igen magas A-, E- és F-vitamin-tartalmát, de egy év után is csak ez a vitamintartalom kezd lassan csökkenni.

 

Shea, a sokoldalú

A sheavaj számunkra legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen sheavaj önmagában is bőrápoló hatású, a bőrbe felszívódva hosszan tartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.

A sheavaj “titka”, hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

 

Fontosabb alkalmazási lehetőségek

  • Száraz bőr: A sheavaj gyorsan felszívódik a bőrbe, hosszan tartó hidratáló hatású.
  • Égés: Kisebb égési sérülések esetén támogathatja a bőr regenerálódását.
  • Terhesség: Használatával elkerülhető lehet a terhességi csíkok megjelenése.
  • Bőrkeményedés: Bőrpuhító hatású, elősegítheti a kirepedezett bőr gyógyulását.
  • Borotválkozás: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
  • Gyulladás: Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre.
  • Napozás: A sheavaj természetes módon, 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.
  • Allergia: Enyhítheti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat; nyugtató hatású.
  • Pikkelysömör: Gyorsan és tartósan enyhítheti a psoriasis tüneteit
  • Ekcéma: Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkentheti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozhatja a betegség kiújulását.

 

Használjuk Egészséggel!

Kónya Zoltán/Konzol

 (Konzol - 2010. április 22. - www .antalvali .com)

A teljes cikk szerzői jogi védelmet élvez. A tartalom egészének vagy részletének engedély nélküli átvétele az ÁSZF 12.6 pontjában leírt következményekkel jár. A tartalom felhasználásához szükséges engedélyt a "kapcsolat" menüpontunkon keresztül kérhetsz.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog